Jak się ptaki uczą latać?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony niejednokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących obecnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, w obecnej chwili znacznie częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Kaczki

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie sposób nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest wyraźnie czarny. Czytaj dalej Jak się ptaki uczą latać?