Czy każda samica zajmuje się młodymi?

Robiąca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się najprawdopodobniej każdemu z nas, oznaka wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średniej wielkości, który dumnie reprezentuje ród kukułkowatych. Zasięg występowania kukułki zwyczajnej jest dość szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną , a także pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Spotkać ją można też na terenach Azji i w Europie, w której skrzętnie pomija tylko i wyłącznie Islandię.

Nie da się jednoznacznie stwierdzić, jaka jest intensywność występowania tego ptaka na terenie naszego kraju, ponieważ w niektórych rejonach jest on bardziej, a w innych mniej, liczebny. Najczęściej spotyka się go na niżowym obszarze kraju. Zamieszkuje on także rozmaite krajobrazy- począwszy od lasów i zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na pobliżu trzcinowisk rosnących przy wodnych zbiornikach.

Samica

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dość smukła. Jej ogon jest długi i klinowaty. Ubarwienie samca i samicy łatwo pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszary wierzch ciała, głowę, szyję i pierś, natomiast ogon jest dużo ciemniejszy, z białymi plamami i typową pręgą końcową. Spód ciała zdobiony jest z kolei przez poprzeczne prążkowanie  w kolorze biało-szarym. Czytaj dalej Czy każda samica zajmuje się młodymi?

Jak się ptaki uczą latać?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony niejednokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących obecnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, w obecnej chwili znacznie częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Kaczki

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie sposób nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest wyraźnie czarny. Czytaj dalej Jak się ptaki uczą latać?

Ciekawostki o ptakach – waga

Kraska zwyczajna to ptak, który w licznych regionach Polski występuje jako siwka. Jest to średniej wielkości ptak, będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia z pewnością uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na obszarze właściwie całej Europy. Szczególnie jednak upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy obserwuje się wyraźny spadek liczby osobników tego gatunku. Można stwierdzić, iż w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego mamy możliwość zobaczyć na terenie Europy. O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w niesamowitym, niebiesko rdzawym kolorze.

Waga ptaków

Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna ma też szalenie mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają specyficzny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Czytaj dalej Ciekawostki o ptakach – waga